Polskie Demony

Demony z piek³a rodem!

Ogłoszenie

Zapoznaæ siê z regulaminami, nie s± nudne i rozwlek³e...

#1 2008-03-28 17:11:06

methody

Administrator

Punktów :   

Zasady pisowni

A wiêc napisa³em tak± oto krótk± listê, jak pos³ugiwaæ siê jêzykiem polskim na tym¿e forum. Jako, ¿e studiowa³em pokemoñszczyznê, niejako wiem w jaki sposób pisaæ na forach. Oto kilka krótkich zasad:
- Caps Lock:
Uwa¿any za krzyk. Dla tych, co nie rozumiej± podajê link do obrazka -> link, blink, blink. Kwestiê capsa uwa¿am za zakoñczon±.
- KoFfFanEe pISseEmQuOo
Ban.
- Bluzgi
Nic do tego nie mam, o ile s³owo "ku**a" nie jest u¿ywane jako przecinek. Ofkoz, to samo tyczy siê innych zwrotów. Sam staram siê ich unikaæ, co widaæ po cenzurze.
- Emotki
U¿ywane z umiarem s± jak najbardziej okej. Natomiast, je¶li kto¶ przegina, mo¿e wynikn±æ taka sytuacja -> link. User w konsekwencji zbyt czêstego u¿ywania emotek w swej wypowiedzi mo¿e zostaæ nagrodzony warnem.
- Ortografja
W internecie a¿ roi siê od ludzi posiadaj±cych dysgrafie, dyslekcje, dys... i inne dysmózgowia. Mam nadziejê, ¿e wszyscy tutaj u¿ywaj± Firefoxa lub Opery. Lisek ma wbudowane sprawdzanie pisowni. Proszê, korzystajcie z tego. Opera, której u¿ywam, niestety nie posiada sprawdzania pisowni w standardzie.
Jak zainstalowaæ to cudo w cudniejszej Operce? Link wszystko wyja¶nia.
- Ogonki
Warto u¿ywaæ, szczególnie przy d³ugich postach u³atwiaj± zrozumienie czytanego tekstu.
- Podkre¶lenia, wyt³uszczenia, pochylenia...
Wszystko jest okej, je¶li jest stosowane z umiarem. Je¶li chcecie co¶ podkre¶liæ lub wyt³u¶ciæ, uczyñcie to tylko dla najwa¿niejszych s³ów kluczowych, opcjonalnie ca³ego zdania. Nadu¿ycie spowalnia czytanie o x%. Nie wiem dok³adnie ile, ale spowalnia.

Wszystkich Demonów proszê o zastosowanie siê do powy¿szych rad, wskazówek, nakazów, a forum bêdzie czyste, schludne i czytelne.

Pozdrawiam, methody.

Zapoznaæ siê z regulaminami, nie s± nudne i rozwlek³e...

Stopka forum

RSS